Kolekcja ma swój początek w  1993 roku. Wszystko zaczęło się od spontanicznego zbierania cukrów podczas naszych podróży zagranicznych. Nasz zbiór zaczął się powiększać. Nowe słodkie obiekty zaczęli nam dostarczać nasi znajomi, znajomi znajomych itd. Z satysfakcją zauważyliśmy, iż nasza kolekcja osiąga pokaźne rozmiary. Wtedy doszliśmy do wniosku, że musimy się tym zająć na poważnie i przede wszystkim usystematyzować nasze słodkie obiekty. Na dzień dzisiejszy cała kolekcja podzielona jest na grupy tematyczne. Poszczególne obiekty przypisane są do grup: linie lotnicze, hotele, sieciowe bary szybkiej obsługi, kawiarnie, restauracje. Są również serie, kostki oraz okazy nie dające się przypisać do wcześniej wymienionych grup. Osobny zbiór, niezależnie od treści nadruku stanowią obiekty przekazane przez kolekcjonerkę z Paryża, która to przez 30 lat spontanicznie ją powiększała. Nasze cukry mają różne formy: jednorazowe opakowania, saszetki, rożki, podłużne torebki, kostki i inne, które coraz bardziej nas zaskakują.

Nasza kolekcja jest jedną z największych na świecie. W swoich zbiorach posiadamy ponad 6 000 niepowtarzających się obiektów. Planujemy zgłosić naszą kolekcję do Księgi Rekordów Guinessa.

Patron kolekcji Sweet-World

Nad każdym ważnym przedsięwzięciem powinna czuwać odpowiednia osoba. Dlatego powołaliśmy patrona naszej kolekcji. Nieprzypadkowo jest nim Franz Karl Achard – syn francuskiego pastora. Achard zainteresował się odkryciem Marggrafa z roku 1747 o zawartości cukru w burakach i na tej podstawie opracował metodę uzyskiwania cukru z tej rośliny. W 1801 roku uruchomił pierwszą na świecie cukrownię we wsi Konary na Dolnym Śląsku. Wierzymy, że Achard byłby dumny z naszej kolekcji dlatego nad nią czuwa.

Franz Karl Achard